Digitale depots

Archieven zijn ons geheugen

Archieven worden bewaard in archiefkluizen of archiefdepots. Dat doen we omdat archieven unieke documenten van onschatbare waarde bevatten, die nodig zijn om de geschiedenis te kunnen onderzoeken. Archieven zijn ons geheugen, het geheugen van de samenleving. En op dat geheugen moeten we zuinig zijn. Daarom bewaren we archieven in depots.

Op deze website bewaren we de scans van documenten (geschreven, gedrukt, beeld) en alle opdrachten die erbij horen, in digitale depots. Voor elk traject van de reis is een apart digitale depot gebouwd: Depot 1 voor De Heenreis, Depot 2 voor De Oversteek en Depot 3 voor De Thuisreis. In het menu aan de rechterkant kun je dat goed zien. Om tijdens het maken van de lessen te weten waar je bent, hebben de hoofdstukken die bij elk depot horen, een aparte achtergrondafbeelding.

Depot 1. De Heenreis

Dit is een afbeelding van de scheepswerf in Middelburg. Hier werden de schepen gebouwd. Ook het schip de Eenigheid is op deze werf gebouwd.

Scheepswerf Middelburg, 1778. Zeeuws Archief, KZGW, NL-MdbZA_20_ZI-II-0460

 

 

Depot 2. De Oversteek

Dit is een afbeelding van een deel van de westkust van Afrika, waar de schepen van de Middelburgse Commercie Compagnie heen voeren om goud, ivoor en slaven te kopen.

Zeekaart van de kust van Guinea en de Goudkust van Afrika, ca 1695. Zeeuws Archief, collectie Beeld en Geluid, nummer NL-MdbZA_BG-0592

 

 

Depot 3. De Terugreis

Dit is een afbeelding van de vroegere Nederlandse kolonie Berbice, het tegenwoordige Guyana. Mensen uit Afrika moesten hier als slaven op de plantages werken.

Kaart van de kolonie Berbice, 1740. Zeeuws Archief, collectie KZGW, Zelandia Illustrata, nummer NL-MdbZA_ZI-I-0830.

 

Beschrijving van de afbeeldingen

  1. Scheepswerf in Middelburg, 1778. Zeeuws Archief, collectie KZGW, Zelandia Illustrata, nummer NL-MdbZA_ZI-II-0460.
  2. Zeekaart van de kust van Guinea en de Goudkust van Afrika, ca 1695. Zeeuws Archief, collectie Beeld en Geluid, nummer NL-MdbZA_BG-0592.
  3. Kaart van de kolonie Berbice, 1740. Zeeuws Archief, collectie KZGW, Zelandia Illustrata, nummer NL-MdbZA_ZI-I-0830.WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien