Thuisreis en afwikkeling

Introductie

Tijdens de hele reis kregen opvarenden op de Eenigheid gratis medische zorg. De chirurgijn nam vanuit Zeeland medicijnen en instrumenten mee. In de kist zaten onder meer medicijnen tegen veel voorkomende ziekten aan boord, zoals diarree (de loop), dysenterie (rode loop), scheurbuik en malaria (koorts). Voor het vertrek werd de kist ‘gevisiteerd’ (gecontroleerd) en daarna zorgvuldig afgesloten. De chirurgijn kreeg de sleutel en was tijdens de reis verantwoordelijk voor de inhoud van de kist. Het schip de Eenigheid begon half december 1762 aan de thuisreis. Na ruim drie maanden voer de Eenigheid de haven van Middelburg binnen.

Documenten

NL-MdbZA_20_390_0006

Chirurgijnsverslag
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_390_0006

Chirurgijnsverslag
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889

Malaria
bron: Wikipedia

Scheurbuik
symptomen van scheurbuik uit, ‘The Journal of Henry Walsh Mahon’ (bron: Wikipedia)

Chirurgijnskist
bron: Wikipedia

Werkbladen

Introductieles Les 6.2 Thuisreis Les 6.2 Thuisreis en afwikkeling – Rekenen Les 6.2 Thuisreis en afwikkeling – Taal Les 6.2 Thuisreis en afwikkeling – WO

Extra

Archiefonderzoek met behulp van internet
Deze opdracht voor jonge archiefonderzoekers gaat over het leggen van verbanden tussen documenten. Door verschillende documenten over dezelfde gebeurtenis of over hetzelfde onderwerp met elkaar te vergelijken, kun je er achter komen hoe, waarom en wanneer iets heeft plaatsgevonden. Archiefonderzoek is dus iets voor echte speurneuzen!

In het archief van de MCC vind je verschillende documenten. Ook alle documenten van de reis van het schip de Eenigheid. Veel van deze documenten staan op de website MCC Slavenreis d’Eenigheid. Deze zoekopdracht gaat over ziekte aan boord van de Eenigheid.

Opdracht
Bekijk het verslag van de scheepschirurgijn in zijn journaal op 18 november 1761. Daarin schrijft hij dat derdewaak Adriaan de Puit (ook wel als Arriaan de Puijt geschreven) bij hem komt met een klacht. De chirurgijn noteert wat zijn diagnose is, welke medicijnen hij voorschrijft en of het helpt.

Bekijk het verslag van de scheepschirurgijn in zijn journaal op 12 december 1761. Daarin gaat het ook over Adriaan de Puit. De chirurgijn beschrijft ook wat er tussen 18 november en 12 december 1761 is gebeurd met Adriaan de Puit.

Bekijk het verslag van de scheepschirurgijn in zijn journaal op 13 augustus 1762. Daarin gaat het over een Afrikaanse vrouw. Zij wordt niet bij naam genoemd, maar wordt door de chirurgijn aangeduid met ‘vrouslaaf’. In het journaal krijgt zij nummer 33. De chirurgijn noteert de klacht en welke medicijnen hij haar geeft.

Bekijk het verslag van de scheepschirurgijn in zijn journaal op 18 augustus 1762. Daarin schrijft de chirurgijn dat ‘vrouslaaf no. 33’ nog steeds dezelfde klacht heeft en welke medicijnen hij verder nog geeft.

Bekijk het verslag van de scheepschirurgijn in zijn journaal op 19 augustus 1762. Daarin gaat het ook over de Afrikaanse vrouw. De chirurgijn beschrijft ook wat er tussen 13 augustus en 19 augustus 1762 gebeurd is met de Afrikaanse vrouw.

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Adriaan de Puit en de Afrikaanse vrouw kwamen allebei met dezelfde klacht bij de chirurgijn. Welke klacht was dat?
  2. Uit het journaal van de chirurgijn kunnen we globaal iets over de leeftijd van Adriaan de Puit en de Afrikaanse vrouw te weten komen. Kun je in de teksten vinden of ze jong of oud waren?
  3. Wat is het verschil tussen de behandeling van de klacht bij Adriaan de Puit en bij de Afrikaanse vrouw?
  4. Zie je een overeenkomst in de behandeling van Adriaan de Puit en de Afrikaanse vrouw?
  5. Na het innemen van laxeermiddelen (medicijnen om de ontlasting snel op gang te brengen), poepten beide zieken iets uit wat een gezond mens niet uitpoept. Wat was dat?
  6. Beschrijf hoe het met Adriaan de Puit en met de Afrikaanse vrouw afliep.
  7. Wat denk je: wat speelde een rol in de afloop van de twee ziektegeschiedenissen: de leeftijd van beide zieken, hun conditie, de behandeling of de omstandigheden? Of een combinatie van twee of meerdere factoren? Leg uit waarom je dat denkt.

 

Werkblad voor de extra opdrachtWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien