Koloniën

Introductie

Een kolonie is een gebied dat door een ander land wordt bestuurd. Het land dat een kolonie bestuurt, maakt winst met de verkoop van grondstoffen en producten uit de kolonie. Nederlandse koloniën waren onder meer Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Nederlands-Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen, Suriname en andere gebieden in het toenmalige Nederlands-Guiana. Nederland had ook enige tijd koloniale bezittingen in Afrika en de Amerika’s.

Documenten

Logboek
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_383_0055

Suriname
Kaart Suriname – ZI-I-0827

Suriname
John Gabriël Stedman, VoyageSurinam-08

Suriname
John Gabriël Stedman, VoyageSurinam-13

VoyageSurinam-25

Suriname
John Gabriël Stedman, VoyageSurinam-25

VoyageSurinam-42

Suriname
John Gabriël Stedman, VoyageSurinam-42

VoyageSurinam-45

Suriname
John Gabriël Stedman, VoyageSurinam-45

Berbice
Kaart Berbice – ZI-I-0829

Berbice
Kolonie de Berbice – ZI-I-0830

Demerary
Kaart van de rivier Demerary – 2082

Werkbladen
Introductieles Les 5.2 Koloniën

Les 5.2 Koloniën – Rekenen Les 5.2 Koloniën – Taal Les 5.2 Koloniën – WO

Extra

Discussie over toen en nu

(zie voor de opzet van een discussie de Werkbladeninformatie)

Punten die een aanzet kunnen geven tot een discussie over de koloniale tijd

Toen:
Nederlanders stichtten in de gekoloniseerde gebieden in West-Indië plantages waarop ze suiker, cacao, koffie, tabak en katoen gingen verbouwen. De plantagehouders bestuurden de plantages en zochten andere mensen om het land te bewerken. Veel oorspronkelijke bewoners van de koloniën waren gestorven aan uitroeiing of aan ziekten die de westerlingen meegebracht hadden. Omgekeerd stierven veel kolonisten aan tropische ziekten. De inlanders, die Indianen werden genoemd, verzetten zich tegen het werken op de plantages. De westerlingen vonden ze er ook niet geschikt voor. Daarom zochten ze arbeidskrachten in Afrika. Daar werden gevangen genomen Afrikanen door Afrikaanse slavenhandelaren verkocht aan West-Europeanen en verscheept naar de Amerika’s om als slaven te werken op de plantages en in de huishouding. De opbrengsten van de plantages werden verscheept naar het thuisland waar ze met veel winst werden verkocht. De oorspronkelijke bewoners en de slaven werden er niet beter van.

  1. Wat waren de redenen om andere, vaak overzeese gebieden, te koloniseren? Welke reden was de belangrijkste?
  2. Vaak werden de oorspronkelijke bewoners vermoord of weggejaagd uit een gebied dat gekoloniseerd werd. Waarom deden kolonisators dat, denk je?
  3. Handelsondernemingen zoals de Verenigde Oostindische Compagnie en de West-Indische Compagnie, sponsorden ook ontdekkingsreizen omdat ze hoopten nieuwe handelsgebieden te vinden. Kun je voorbeelden van ontdekte gebieden noemen die geen kolonie geworden zijn? Kun je voorbeelden van ontdekte gebieden noemen die wel kolonie geworden zijn?

Nu:
In de loop der tijd zijn de meeste koloniën zelfstandige landen geworden of ze zijn op een andere manier als gelijkwaardige landen of onderdelen van het staatsbestel met de vroegere koloniale mogendheid verbonden. Dat proces van losmaken noemen we dekolonisatie. De Nederlandse koloniën in West-Indië zijn allemaal geruild of kwijtgeraakt tijdens een oorlog of gedekoloniseerd. Dat gebeurde meestal onder druk van de veranderde wereldopinie en politieke druk vanuit de bevolking van die landen. De meeste landen zijn zelfstandig geworden.

  1. Kijken we tegenwoordig anders aan tegen kolonisatie dan vroeger? Zo ja, hoe komt dat en waaruit blijkt dat? Vind je dat er vergeleken met vroeger voldoende is veranderd of nog niet? Licht je antwoord toe.
  2. Wat is het verschil tussen een ander land binnenvallen en bezetten en een ander land binnenvallen en koloniseren? Of is er geen verschil?
  3. In heel veel spelletjes, zowel bordspelen (bijvoorbeeld De Kolonisten van Catan) als games die je op internet kunt spelen, gaat het over kolonisatie. Kolonisatie van fictieve werelden, dimensies of planeten, noem maar op. Kijk nog eens naar je antwoord en je ideeën bij vraag 1 en 2. Kolonisatiespelletjes zijn dan wel spelletjes, maar toch… Zijn er vergelijkingen te maken met hoe je je gedraagt en wat je doet in zo’n spel en hoe kolonisten zich vroeger gedroegen? Wat vind je van je conclusies? Zetten die je aan het denken? Motiveer je antwoord.

Meer informatie en vragen over het discussieonderwerp De koloniale tijd

Discussie Les 5.2 Koloniën – De koloniale tijd

Canonvenster
Suriname en de Antillen.
Werkblad voor de extra opdracht
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien