West-Afrika

Introductie

De reis van de Eenigheid vanuit Zeeland naar West-Afrika duurde ruim twee maanden. Eerst zeilde de Eenigheid naar de Bovenkust, daarna naar de Ivoorkust en als laatste naar de Goudkust. De kapitein en de opperstuurman probeerden hier zoveel mogelijk handel te ruilen tegen slaven, water en rijst. Per handelsgebied verschilde de vraag naar ruilgoederen en het aanbod van tot slaaf gemaakte Afrikanen. Mannen waren duurder dan vrouwen en jongens duurder dan meisjes. Behalve slaven werd goud en ivoor gekocht.

Documenten

Handel
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_389.1_0113

Handel
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_383_0004

Handel
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_383_0002

Handel
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_389.3_0003

Slavenhandel
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_389.2_0015

Kust Guinea
Zeekaart kust Guinea, ZA Beeld&Geluid inv.nr 592

Slavenhandel

Fort Elmina
Atlas Blaeu van der Hem

Elmina
buitenmuur Kasteel-Elmina, Burkinafasoreis, foto: M.Velthuis

Elmina
poortje Kasteel Elmina, Burkinafasoreis, foto: M.Velthuis

Werkbladen

Introductieles Les 3.2 West Afrika Les 3.2 West Afrika – Rekenen Les 3.2 West Afrika – Taal Les 3.2 West Afrika – WO

Extra

Discussie over toen en nu

(zie voor de opzet van een discussie de Werkbladeninformatie)

Punten die een aanzet kunnen geven tot een discussie over slavernij

Toen:
In alle delen van de wereld bestond vroeger slavernij: in Amerika, Azië, Europa en ook in Afrika. Men vond dat toen heel normaal. Soldaten die een oorlog hadden verloren werden gedood of tot slaaf gemaakt. Dat gebeurde vaak ook met hun vrouwen en kinderen. Verder kon iemand tot slavernij worden gedwongen als hij zijn schulden niet kon betalen. Arme ouders verkochten soms een of meer van hun kinderen als slaaf. Ook misdadigers werden soms tot slavernij veroordeeld.
In de koloniale tijd en de tijd van de trans-Atlantische slavenvaart, kochten Europeanen slaven van Afrikaanse handelaren. De tot slaaf gemaakte Afrikanen werden per vrachtschip naar de andere kant van de Atlantische Oceaan verscheept. De Afrikanen die deze tocht overleefden werden met winst doorverkocht aan eigenaren van plantages in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika om als slaven te werken op de plantages.

  1. Wat vind je ervan dat een mens het eigendom kan zijn van een ander mens?
  2. Mensen hebben vroeger veel redenen bedacht om slavernij te rechtvaardigen en goed te praten: een andere huidskleur, een andere taal, cultuur of godsdienst, geen opleiding. Eigenlijk vonden ze andere mensen gewoon minder beschaafd, ongelovig, kortom minderwaardig. Veel mensen dachten zelfs dat de slaven geen volwaardige mensen waren, maar iets tussen mensen en dieren in. Vandaar dat Europeanen en Amerikanen de Afrikaanse slaven vaak behandelden als dieren. Wat vind je daarvan? Komt die manier van denken over andere mensen ook nu nog voor?
  3. Als je vroeger in slavernij werd geboren, dus als je beide ouders tot slaaf waren gemaakt, dan bepaalde de wet vaak, dat je zelf automatisch ook een slaaf was en dus het eigendom van de slavenhouder. Wat vind je van zulke wetten?

Nu:
Tegenwoordig is slavernij verboden. Slavernij wordt beschouwd als misdaad tegen de menselijkheid. Dat wil niet zeggen dat slavernij niet meer voorkomt. Vooral vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer van slavernij. Miljoenen kinderslaven worden gebruikt voor onder meer slavenarbeid in fabrieken, in ondergrondse mijnen en op het land, in de prostitutie, in de drugshandel en worden ingezet als kindsoldaten. In 1989 stelden de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind op. Hierin wordt ook aandacht besteed aan moderne vormen van slavernij, zoals kinderslavernij. Een internationale organisatie die zich inzet voor de kinderrechten is Unicef.

  1. Heb je wel eens nagedacht over slavernij? Wat vind je ervan dat slavernij nog steeds voorkomt?
  2. Kun je slavernij in de koloniale tijd, de tijd van de trans-Atlantische slavenhandel, vergelijken met slavernij nu? Waarom wel/niet?
  3. Wat vind je van organisaties die aandacht vestigen op het bestaan van vormen van moderne slavernij, zoals Stop Kinderslavernij op Facebook? Zou jij zo’n Facebookpagina liken en/of zou je actief meedoen met zo’n initiatief?
  4. Heb je ideeën over wat jij zelf zou kunnen doen om te helpen kinderslavernij tegen te gaan? En wat zou je samen met je groep/klas of met de hele school kunnen doen?

Meer informatie en vragen over het discussieonderwerp Slavernij
Discussie Les 3.2 West-Afrika – Slavernij

Canonvenster
Slavernij.
Werkblad voor de extra opdracht
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien