Inkoop en schip

Introductie

De MCC bouwde zelf haar schepen op de werf in Middelburg. De bouw van de Eenigheid duurde vier jaar. Na een reis werd het schip op de werf in Middelburg gerepareerd en schoongemaakt. De lading die in Zeeland aan boord ging, het cargazoen, bestond vooral uit goederen voor West-Afrika.

Documenten

Plakkaat
Verkoop schip. MCC inv.nr NL-MdbZA_20_139

Lijst
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_375.3_0002

Goederenlijst
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_375.3_0116

Instructies
Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) 1720-1889 – NL-MdbZA_20_375.3_0062

Lijst
NL-MdbZA_20_375.3_0002

De Eenigheid
3d model van het schip de Eenigheid

De Eenigheid
3d doorsnede van het schip de Eenigheid

Middelburg
ZI-II-0211-3

Middelburg
Scheepswerf in Middelburg, 1778. Zeeuws Archief, collectie KZGW, Zelandia Illustrata, nummer ZI-II-0460.

MCC schip
Houtgravure van een schip

Werkbladen

Introductieles Les 1.1 Inkoop en schip Les 1.1 Inkoop en schip – Rekenen Les 1.1 Inkoop en schip – Taal Les 1.1 Inkoop en schip – WO

Extra

Archiefonderzoek met behulp van internet
Deze opdracht voor jonge archiefonderzoekers gaat over het leggen van verbanden tussen documenten. Door verschillende documenten over dezelfde gebeurtenis of over hetzelfde onderwerp met elkaar te vergelijken, kun je er achter komen hoe, waarom en wanneer iets heeft plaatsgevonden. Archiefonderzoek is dus iets voor echte speurneuzen!

In het archief van de MCC vind je verschillende documenten. Ook alle documenten van de reis van het schip de Eenigheid. Veel van deze documenten staan op de website MCC Slavenreis d’Eenigheid. Deze zoekopdracht gaat over het snauwschip de Eenigheid.

Op basis van archiefdocumenten over de bouw van een schip, kun je bijvoorbeeld een 3D-afbeelding maken. Je verzamelt dan zoveel mogelijk informatie en op basis daarvan maak je een voorstelling van hoe het schip eruit gezien kan hebben. Dat is voor de Eenigheid ook gedaan. Ook kun je lezen wanneer welke aanpassingen aan het schip werden gedaan om het gereed te maken voor het vervoer van de Afrikaanse gevangenen naar West-Indië en wanneer die aanpassingen weer werden afgebroken.

Opdracht
Bekijk de informatie over de bouw van het schip. Hierin kun je de maten van het schip vinden en ook gegevens over de bouw, de versiering en de naamgeving van het schip.

Bekijk de informatie over de reconstructie van het schip. Als je zoveel mogelijk gegevens hebt verzameld, niet alleen van het schip zelf, maar ook van vergelijkbare andere schepen, dan kun je een reconstructie maken. Dat kan met tekeningen, schaalmodellen, maar ook bewegend, in een video.

Bekijk de informatie over de aanpassingen van het schip om het gereed te maken voor het vervoer van slaven. Op basis van de gegevens in het logboek weten we welke aanpassingen wanneer er gedaan zijn. Uit archiefonderzoek weten we waar op het schip die aanpassingen werden gedaan.

Bekijk de informatie over het leven van de Afrikanen aan boord van de Eenigheid. Door onderzoek te doen kom je te weten hoe het leven aan boord was en hoe enorm weinig ruimte de Afrikanen hadden en op welke plaatsen ze aan boord wel en niet mochten komen.

Beantwoord de volgende vragen:

 1. Kun jij, op basis van de notities van de opperstuurman in zijn logboek, achterhalen welke aanpassingen er aan het schip de Eenigheid werden gedaan om het gereed te maken voor het vervoer van Afrikanen over de Atlantische Oceaan naar West-Indië? Voor het gemak staan de URL’s van de logboekposten van de opperstuurman hieronder al genoemd (klik op de datum).
  Wat werd er voor het vervoer van de Afrikanen gereed gemaakt op:
 2. - 18 november 1761
  - 10 december 1761
  - 12 december 1761
  - 8 februari 1762
  - 14 februari 1762
  - 17 februari 1762

 3. Kun je, op basis van de notities van de opperstuurman in zijn logboek, achterhalen welke aanpassingen voor het vervoer van de Afrikanen werden opgeruimd nadat de Afrikanen waren verkocht? Voor het gemak staan de URL’s van de logboekposten van de opperstuurman hieronder al genoemd (klik op de datum).
  Wat werd er na de verkoop van de mensen uit Afrika afgebroken op:
 4. - 19 augustus 1762
  - 20 augustus 1762

 5. Deze vraag is voor échte superspeurneuzen: bij het opruimen en wegbreken van de aanpassingen van het schip voor het vervoer van de Afrikanen heeft de opperstuurman één aanpassing genoteerd die hij níet heeft opgeschreven toen die aanpassing werd gemaakt. Welke aanpassing is dat?
 6. Kun jij op basis van alle gegevens die je hebt bekeken, zelf een goed gelijkende tekening van het snauwschip de Eenigheid maken? Of zou je een schaalmodel kunnen maken van klei, hout of ander materiaal?

 

Werkblad voor de extra opdrachtWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien