De nieuwe stad – video

Ga naar: foto’sdocumenten

‘t Centrum, Burg, Markt, Gravenstraat en Lange Delft

Fotograaf Van den Bout filmt de stad precies twee jaar na het bombardement. Het is dan 17 mei 1942. Je kunt goed zien dat de wederopbouw in volle gang is. Rondom de Markt is er veel bedrijvigheid. Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe woonwinkelpanden.
Je ziet onder meer: herbouwwerkzaamheden in de Nieuwe Burg – de Gravenstraat aan de overkant van het stadhuis – de Lange Delft – de Nieuwe Burg met de verwoeste Nieuwe Kerk op de achtergrond – de nieuwe huizen aan de Markt aan de achterkant gefilmd, met op de achtergrond het stadhuis.


Panorama Markt, vervolgens Burg vanaf Nieuwe Burg

In juli 1942 wordt een bouwstop afgekondigd. Door de oorlog is er gebrek aan alles, ook aan bouwmateriaal. Alle panden waaraan men al begonnen is, mogen worden afgemaakt. Maar er mogen geen nieuwe panden meer worden gebouwd. Dus alle wederopbouwpanden aan de Markt en de Nieuwe Burg kunnen nog worden voltooid.
Je ziet onder meer: herbouw van woonwinkelpanden aan de Markt – Nieuwe Burg met de Lange Jan op de achtergrond – steenopslag op de Markt voor het stadhuis


Abdijgebouwen

De abdijgebouwen, de abdijkerken en de Lange Jan zijn door het bombardement op 17 mei 1940 zwaar beschadigd. Direct na het bombardement wordt bekeken hoe de monumentale gebouwen weer kunnen worden gerestaureerd. Sommige gedeelten zijn zo erg verwoest dat de muurresten moeten worden afgebroken. Daarvoor in de plaats komen nieuwe gebouwen, die precies passen bij de stijl van de oude gebouwen die nog wel gerestaureerd kunnen worden.
Je ziet onder meer: abdijgebouwen in de steigers – steenopslagplaats op het abdijplein.


Ga naar: foto’sdocumenten

Reacties zijn gesloten.