De nieuwe stad – foto’s

Ga naar: documentenvideo

herbouw stadhuis heymans

herbouw stadhuis heymans

Kunstenaar Louis Heymans, die Middelburg tekent vlak na het bombardement, maakt ook tekeningen van Middelburg tijdens de wederopbouw. Direct na het bombardement wordt al met de herbouw en de restauratie van panden begonnen. Het interieur van het middeleeuwse stadhuis is volledig verwoest. De muren en de stadhuistoren staan gelukkig nog overeind. Ze zijn zwaar beschadigd. Er wordt besloten de toren en de muren van het stadhuis te restaureren, zodat de buitenkant van het stadhuis er weer uitziet zoals voor de oorlog. Het interieur van het stadhuis wordt helemaal nieuw gemaakt.


Marktplein voor WO II

Marktplein voor WO II

Tot 17 mei 1940 is het marktplein voor het Middelburgse stadhuis veel groter dan tegenwoordig. De markt is sinds 1881 het begin en eindpunt van de tramverbinding tussen Middelburg en Vlissingen. Eerst is er een stoomtram en vanaf 1910 een elektrische tram. Tijdens de oorlog wordt een deel van het marktplein gebruikt als steenopslagplaats.


Marktplein wederopbouw en aanleg Plein 1940

Marktplein wederopbouw en aanleg Plein 1940

Tijdens de wederopbouw wordt het marktplein een stuk kleiner gemaakt. Rondom de markt komen nieuwe winkelpanden met woonruimte erboven. Achter de huizen links op de foto ontstaat een nieuw plein: Plein 1940. De enige niet-verwoeste gebouwen rondom de markt zijn de huizen direct links naast het stadhuis en het huizenblok aan de Pottenmarkt.


Marktplein na herbouw

Marktplein na herbouw

De restauratie van het middeleeuwse gedeelte van het stadhuis gebeurt door architect H. van Heeswijk. Het nieuwe gedeelte daarachter wordt ontworpen door architect A. van der Steur. In 1950 wordt het middeleeuwse gedeelte van het stadhuis feestelijk geopend door koningin Juliana. De nieuwbouw is pas in de jaren ’60 klaar. Het marktplein wordt heel lang gebruikt als parkeerplaats voor auto’s.


Lange Burg herbouw

Nieuwe Burg herbouw

Niet alleen de omvang van het marktplein verandert. Ook de loop van sommige straten in de binnenstad wordt ingrijpend gewijzigd. Voor de oorlog loopt er vanaf schuttershof St. Joris aan de Balans een rechte straat langs de Abdij naar de markt. Het stuk vanaf de Balans heet Korte burg en het stuk vanaf de markt heet Lange Burg. Tijdens de oorlog wijzigt de loop van die straat. De Lange Burg vervalt en er ontstaat een nieuwe straat: de Nieuwe Burg, die loopt vanaf de Groenmarkt bij de Abdij tot aan de Markt. Aan de nieuwe straat en aan de nieuwe Groenmarkt, die langs de Abdij loopt, worden woon-winkelpanden en kantoren gebouwd.


Nieuwe Burg nieuwbouw voorzijde 1942

Nieuwe Burg nieuwbouw voorzijde 1942

De ingang van de Nieuwe Burg vanaf de markt is niet op dezelfde plaats als de ingang van de vooroorlogse Lange Burg. Architect P. Verhagen, die de leiding heeft over de wederopbouw van Middelburg, werkt met ‘zichtlijnen’. Hij wil dat mensen die op de hoek van de markt staan tegelijkertijd zicht hebben op de Abdij en het stadhuis door alleen maar met hun hoofd te draaien. Dat kan alleen door de loop van de straten te veranderen, dus doet hij dat. De Nieuwe Burg komt uit bij de Nieuwe Kerk, een van de twee Abdijkerken.


Nieuwe Burg na herbouw

Nieuwe Burg na herbouw

In de jaren na de oorlog wordt de Nieuwe Burg afgebouwd. Ook de restauratie van de Abdij en de Lange Jan wordt pas ver na de oorlog voltooid. Architect H. de Lussanet de la Sablonière heeft de leiding over de restauratie. Niet alles kan gerestaureerd worden. Sommige delen van de Abdij zijn zo ernstig verwoest dat ze moeten worden afgebroken. Op die plaatsen wordt nieuwbouw gepleegd. Het duurt tot 1971 voordat het hele Abdijcomplex klaar is. Dan zijn de woon-winkelpanden in de Nieuwe Burg allang bewoond. In de beginperiode is het een gewone straat waar auto’s mogen rijden. Pas later is het voetgangersgebied geworden. Vanuit de Nieuwe Burg heb je een zicht op de Nieuwe Kerk en de Lange Jan, precies zoals architect Verhage het bedacht had.


Nieuwe winkel banketbakkerij Papegaaij Nieuwe Burg

Nieuwe winkel banketbakkerij Papegaaij Nieuwe Burg

Banketbakker Papagaaij heeft voor de oorlog zijn winkel aan de Lange Burg. Tijdens de oorlog heeft hij een noodwinkel aan de Londensekaai. Banketbakker Papegaaij krijgt een vergunning om een nieuwe winkel te laten bouwen in de Nieuwe Burg. In 1946 wordt de winkel van banketbakker Papegaaij in de Nieuwe Burg 12 geopend.


Ga naar: documentenvideo

Reacties zijn gesloten.