De tijdelijke stad video

Ga naar:foto’sdocumenten

De markt, thans opslagplaats


Direct na het bombardement wordt het puin geruimd. Bruikbare stenen worden op de markt opgestapeld. De herbouw van de stad kan beginnen. Fotograaf Van de Bout filmt de werkzaamheden.
Je ziet onder meer: gefilmd vanaf de markt: herbouwpanden Nieuwe Burg – Lange Jan met Nieuwe Kerk – stadhuis – steenopslagplaats – nieuwbouw panden markt noordzijde met op de achtergrond de nieuwe woonwinkelpanden aan de Nieuwe Burg – het uitproberen van de nieuwe holle bouwsteen Perfora.


Middelburg, een half jaar later


Op 18 november 1940, een half jaar na het bombardement, filmt fotograaf Van de Bout de toestand in Middelburg.
Je ziet onder meer: de verwoeste Haringplaats achter de Balans – Lange Noordstraat met Engelse Kerk op de achtergrond – Lange Jan met Nieuwe Kerk en ijzerhandel De Jager – markt met stadhuis en straten rond de markt – gespaard gebleven panden aan de Pottenmarkt – ingang Gortstraat.


Gezicht op de markt vanaf de Ned. Bank


Fotograaf Van de Bout filmt de vorderingen van de herbouw vanaf de Nederlandsche Bank aan de Gortstraat.
Je ziet onder meer: Lange Jan met Nieuwe Kerk – nieuwbouw markt en Plein 1940 – herdenkingssteen in het eerste gereedgekomen herbouwpand na het bombardement: Sint Janstraat 9 – vrouw in Zuid-Bevelandse protestantse streekdracht op de fiets.


Dagelijks worden duizend auto’s puin weggevoerd


Na het bombardement op 17 mei 1940 is een groot deel van de binnenstad verwoest. Fotograaf Van de Bout filmt het puinruimen.
Je ziet onder meer: puinruimingswerkzaamheden aan de Rotterdamsekaai bij het verwoeste Oostindisch Huis – op de achtergrond de gespaard gebleven Oostkerk.


Reacties zijn gesloten.