De verwoeste stad – video

Ga naar: foto’sdocumenten

Middelburg grotendeels verwoest

Fotograaf Van de Bout maakt in 1940 films van het verwoeste Middelburg. Je ziet onder meer: Markt richting ingangen van de Gravenstraat, Lange Delft, Lange Burg – Nieuwe Kerk met Lange Jan – Stadhuis – Markt met ingangen Lange Burg, Lange Delft, Gravenstraat – Gortstraat richting Markt.


Interieur van het verwoeste stadhuis

Fotograaf Van de Bout filmt ook de ravage in het middeleeuwse stadhuis. Je ziet onder meer: verwoest interieur van het stadhuis – voorzijde aan de Markt met bordes en beelden van de graven van Holland en Zeeland in de voorgevel.


De Lange Jan

Fotograaf Van de Bout filmt vanaf de Wal de ravage rondom de abdijtoren Lange Jan. Je ziet onder meer: Voet van de Lange Jan – Koorkerk – Wal – Lange Jan gehalveerd – Wal – Groenmarkt – Nieuwe Kerk – Oude Kerkstraat – Wal met op de achtergrond het stadhuis – Koorkerkhof – Lange Jan.


Ooggetuigeverslag dhr. Den Hollander

Meneer Den Hollander uit Middelburg heeft het bombardement als 13-jarige jongen meegemaakt. Hij vertelt over het luchtalarm dat afging toen er vliegtuigen aankwamen. Ze schuilden in een schuilloopgraaf in de tuin, die ze zelf hadden gegraven. Een man van de Luchtbeschermingsdienst kwam informeren of het goed met hen ging. Dat maakte toen erg veel indruk ook hem. Na het bombardement kropen ze weer uit de schuilloopgraaf. Ze konden hun ogen niet geloven, zo’n enorme ravage zagen ze. Maar, voor kinderen is een oorlog ook spannend. De heer Den Hollander vertelt dat hij met z’n vrienden ‘de puun in ging’. In het puin vonden ze prachtige voorwerpen: een Franse pet en een kruisje van een rozenkrans. Dat heeft de heer Den Hollander altijd bewaard.


Ga naar: foto’sdocumenten

Reacties zijn gesloten.